Står sammen mot vold og overgrep

Seks kirkesamfunn i Hamar går nå sammen for å skape trygge rom. Nå arrangerer de fagdag og felles gudstjeneste i samarbeid med flere organisasjoner.

Sammen for trygge rom er f.v: Jon Arne Frøyland, virksomhetsleder fra Crux Hamartiltakene, Espen Frøyså, administrativ leder i Filadelfiakirken, Anne-Lene Mabada, korpseleder i Frelsesarmeen Hamar, Samuel Torres, pastor i Filadefiakirken, Kjærsti Bakke, innsatsleder fra Barnas stasjon, Elisabeth Rugsveen, faglig veileder i Nok Hamar, Siv Leirvik-Engevik, diakon fra Den norske kirke i Hamar, Else Marie Lien fra Baptistkirken, Marie Sperre, prest i Den norske kirke, April Holten, rådgiver for diakoni og samfunn i Hamar bispedømme og Eirik Austreng, pastor i Hamar frikirke. Foto: Jorun Vang / Hamar bispedømme

- Det er fint om vi får noen til å tenne lys!

De siste detaljene skal på plass og samarbeidspartnerne er samlet i Hamar domkirke for å gå igjennom det som skal skje.

April Holten holder i trådene, og koordinerer arbeidet.

- Det er første gang at alle kirkesamfunnene er med, sier rådgiveren for diakoni og samfunn i Hamar bispedømme.

april i aksjon kopi.jpg

- Det er fint fordelt, sier April Holten og ser over antall påmeldte så langt. Foto: Jorun Vang/Hamar BDR

Holten blir engasjert når hun snakker på vegne av det økumeniske fellesskapet. Alle jobber de tett på mennesker. - Vi vet at vold, seksuelle overgrep og grenseskridende adferd skjer i familier, i idretten, på skolen, og i våre kirker eller menigheter. 

Hun viser til undersøkelse gjort av Barne- og familieetaten i Oslo kommune som viser at pandemien gjøre det enda vanskeligere for barn, unge og familier som har det vanskelig fra før. Undersøkelsen ser du her.

Dette utfordrer oss! Vi har hørt uttrykket: Du tror det ikke før du får se det. I forhold til vold og seksuelle overgrep er det gjerne det motsatte: Du ser det ikke før du tror det!

Trenger trygge rom

De har sett at barn, unge, og voksne trenger trygge rom å møtes i. Det er dette de ønsker å gjøre noe med, ved å arrangere fagdag og felles gudstjeneste.

De har satt klare mål for fagdagen.
 
*At ansatte og frivillige blir i stand til å se når vold, seksuelle overgrep eller grenseoverskridende adferd blir fortalt om til oss, og vil vite hvordan å håndtere det.
 
*Å forebygge at kirkenes ansatte eller frivillige kan misbruke tilliten man får ved å jobbe eller medvirke i kirkelige sammenhenger.
 
*Å knytte kontakter til viktige samarbeidspartnere i samfunnet som: Politiet ved Statens barnehus, Redd Barna, Kriminalomsorgen og Kirkelig Ressurssenter.
 
*Å vise solidaritet mot vold, seksuelle overgrep og grenseoverskridende adferd i alle sammenhenger ved å gi det et språk i gudstjenesten.
 
*Å tematisere de vanskelige, men nødvendige spørsmålene om hvordan å leve videre etter det har skjedd.
 

Messe for verdighet

Fagdagen avrundes med felles gudstjeneste i Hamar domkirke og kveldsmat i Frikirken. 
 
- Når noe har blitt ødelagt i eller mellom folk, er det ikke alltid lett å finne de rette ordene. Det jeg synes er fantastisk med denne messen, er at den er enkel og konkret, sier innsatsleder Kjærsti Bakke ved Barnas stasjon.
 
Kjærsti Bakke - barnas stasjon Hamar Foto JV.JPG
Kjærsti Bakke er innsatsleder for Barnas stasjon i Hamar.  Virksomheten i Blå Kors har vært med på samarbeidet i flere år. Foto: Jorun Vang/Hamar BDR
Barnas stasjon tilbyr aktiviteter og foreldreveiledning for å styrke alt som kan beskytte barn - og framtidens foreldre.
 
Fagdagen gir godt påfyll i jobben de skal gjøre. - En oppvekst varer livet ut, sier Kjærsti Bakke, og forteller at de er til for alle familier som ønsker hjelp. De ser at foreldre som selv har opplevd krenkelser i oppveksten, ofte vil streve i foreldrerollen og ha behov for støtte. 
 
Forberedelsene til gudstjenesten er i ferd med å falle på plass. - Den er fin å være med på, avrunder Bakke. 
 
 - Jeg tror på symbolene som hver enkelt kan fylle med mening og enten legge fra seg - eller ta med hjem som nytt håp, sier hun.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"